Jiu-Jitsu

Jiu-Jitsu,hetgeen ‘’zachte of soepele kunst’’betekend is anders dan het woord zachte kunst doet vermoeden. Het is een uitermate effectieve vorm van zelfverdediging. Uit het jiu-jitsu zijn onder andere judo,karate en aikido ontstaan. Men kan jiu-jitsu dan ook het beste zien als een combinatie van deze drie vechtkunsten.

In de volksmond wordt er vaak gesproken over ‘’trucjes’’ maar jui-jitsu is veel meer dan dat. Men leert zich effectief te verdedigen door gebruik te maken van de kracht en energie van de tegenstander,maar ook van de zwakke en kwetsbare plekken van deze persoon. Door de veelzijdigheid van het jiu-jitsu kun je je tegen de meest uiteenlopende aanvallen verdedigen. Het mooie is dan ook dat je allround bent.

 

Waar komt jiu-jitsu vandaan?

Jiu-Jitsu is een vechtkunst waarvan de oorsprong niet geheel te achterhalen is. Het verhaal wil dat deze kunst via het vaste land van Azië door monniken naar Japan werd gebracht. De boeddhistische monniken in China werden geregeld lastig gevallen door struikrovers en dolende bendes,waardoor zij als vredelievende mensen gedwongen werden een ongewapende vechtkunst te ontwikkelen. Deze manier van vechten trok de belangstelling van de samurai,de Japanse krijgers,die de vechtkunst verder perfectioneerden. Hun beweegreden was de effectiviteit en niet de vredelievende afweer tegen rovers. De kennis omtrent deze methode van vechten werd door de samurai strikt geheim gehouden, pas na het openbreken van Japan door de westerse wereld en het afschaffen van de samurai-kaste stelden de leraren van het Jiu-Jitsu hun kennis ter beschikking aan iedereen die daar interesse in had.

 

Voor wie is Jiu-Jitsu geschikt ?

In principe voor iedereen vanaf een jaar of 14-15. Als je gezond bent kun je deze sport jarenlang beoefenen en je steeds meer bekwamen in de diverse technieken. Ook op latere leeftijd kun je nog met jiu-jitsu beginnen. Vaak komen er mensen trainen die hiervoor een andere vechtsport hebben beoefend en zien ze een aantal van de voor hun al bekende technieken voorbij komen.

Sommige mensen denken bij jiu-jitsu aan een agressieve sport, maar dat is het absoluut niet! Het is een vechtskunst met strakke regels waarbij respect, discipline en veiligheid hoog in het vaandel staan. Mede hierdoor worden de technieken uit het jiu-jitsu ook door politie en gevangenis personeel toegepast.

Het kan voor jong en oud een plezierige manier van ontspanning zijn. Je kunt je energie er prima in kwijt. Je bouwt aan je conditie. Je bent individueel bezig maar toch ook in groepsverband ( want zonder partner is het lastig trainen).

 

Examens

Zoals in meerdere budo sporten werkt jiu-jitsu met gradaties,van witte band naar zwarte band(1e dan), Men begint met de witte band,vervolgens geel, oranje,groen,blauw,bruin en tenslotte de zwarte band.

Een tot twee keer per jaar worden er examens afgenomen. Examens tot de zwarte band worden in de eigen school afgenomen.

Voor zwarte band en hoger worden de examens twee keer per jaar in ons disctrict(Noord Nederlands) afgenomen.

Lestijden

Woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur

Dirk van den Berg

 

(Rijkserkend en gediplomeerd Jiu-Jitsu leraar A & B, Rijkserkend examinator) (Tel. 06 - 51 24 30 39)

--