Peter Dijkstra

Nieuw: Hatha yoga door Peter Dijkstra

Hatha yoga door Peter Dijkstra

Over mij
Yoga is naast klassieke muziek mijn grote ‘ding’ in het leven. Al meer dan 35 jaar geleden ben ik HIV geïnfecteerd geraakt en heb ik van mijn gezondheid mijn eerste carrière moeten maken. Die zoektocht was eerst om te overleven, en na de beschikbaarheid van werkende medicatie werd dat een zoektocht naar meer kwaliteit en minder fysiek ongemak.
Yoga heeft me dat gebracht. Het ultieme geconcentreerde bezig zijn met m’n lijf past bij mij. Het heeft m’n fysieke bewustzijn en energie niveau enorm vergroot, heeft veel meer rust en focus in m’n hoofd gebracht, ondersteunt de functie van m’n organen en vermindert ongemak en chronische pijn.
Dat wil ik met je delen in mijn les: concentratie, adem, statische energie, verbinding maken tussen lichaam en geest (corpus en ego)…….. daar wordt je gelukkig van en dat neem je mee naar buiten
in je dagelijkse bestaan.

Wat is Hatha Yoga:

Hatha Yoga is de oudste vorm van fysieke yoga. Yogananda is wellicht de beroemdste yogi aller tijden. Hij introduceerde begin van de 20ste eeuw hatha yoga in de westerse wereld. Mijn leraar, Bikram Choudbury, was een leerling van Bishnu Gosh en Bishnu was de jongste broer van Yogananda. Dit, om even uit te leggen hoe dicht ik in de lijn van de klassieke Indiase hatha yoga ben opgeleid.

Bishnu Gosh was advocaat en arts. Hij behandelde in zijn praktijk mensen met allerlei chronische klachten d.m.v. hatha yoga houdingen. Bikram Choudbury was zijn leerling en assistent. Bishnu heeft een serie houdingen ontwikkeld die speciaal gericht zijn op de fysieke gevolgen van onze westerse levensstijl (veel zittend werk, prestatie gerichtheid, te weinig beweging en een overdadig voedselpatroon.) Hij heeft Bikram gevraagd deze serie in de wereld te brengen. Bikram heeft het natuurlijke Indiase klimaat d.m.v. verwarming en luchtbevochtigers in de yogaruimte gebracht en deze yoga is tegenwoordig overal ter wereld te beoefenen.
Tijdens de corona crisis heb ik thuis, in privé sessies mensen met onderrug en ischias klachten geholpen en ook schouder en nek problemen kunnen verminderen. Daarom heb ik de originele Bikram serie aangevuld met een aantal houdingen die zich richten op SI-gewricht, heupen, schouders en nek.

Over mijn lessen

Mijn lessen zijn heel fysiek. Dat betekend; hard werken, met aandacht voor wat je doet en hoe dat in je lichaam voelt. ‘Leer ademen in oncomfortabele situaties’ is een one-liner over yoga; die geldt zeker voor mijn les. Hard werken en terug voelen, fysiek bewustzijn ontwikkelen, niet piepen, zweten, en je heel lekker voelen na je les; De les die ik geef is holistisch en cyclisch. We gaan je hele lichaam langs, van schedeldak tot voetzool in 2 ademhalingsoefeningen en een dikke 30 hatha yoga houdingen die steeds weer in de zelfde volgorde worden beoefend.
Een les is een LES: je hoeft niet direct alles te kunnen. Als je het beste van jezelf geeft in aandacht, inzet en geduld beloof ik je resultaat. Je leraar is iemand die heel erg heeft ‘gestoeid’ met de houdingen die jij gaat beoefenen……..hij heeft compassie en kennis en is door ‘schade en schande’ wijzer geworden.
Samen in een les staan en yoga beoefenen is leuk en stimulerend. Leer met aandacht en geduld aan jezelf te werken en beleef de groepsenergie. Mijn lessen zijn uitdagend en intens.
Wat jij NU bent is de optelsom van je DNA en je geschiedenis. Je DNA kun je niet veranderen, je geschiedenis wel degelijk. Kom naar m’n les en ga op zoek naar de optimale versie van jezelf.

Hoop je te zien,

Peter Dijkstra

opgave via: peterdijkstra@me.com – flyers met informatie liggen op de sportschool

Dinsdag & Vrijdag  17:15 – 18:45 uur

Zondag 10:30 – 11:30 uur